5 tips om je tuin de winter door te helpen

Geplaatst op

Tegen het einde van het jaar wordt het weer een stukje kouder. Mogelijk heb je de eerste winterse voorbereidingen al getroffen in huis, zoals een extra dik dekbed. Mocht je beschikken over een tuin dan is het ook goed om daarvoor de benodigde maatregelen te treffen. Voorkom schade door bevriezing en zorg dat je tuin tot aan alle tuinplanken er net zo mooi uitziet wanneer de eerste plantjes weer gaan bloeien.

Bescherm je planten

De ene plant is beter bestendig tegen vorst dan de andere. Zoek een plekje op in je warme huis waar planten kunnen staan die niet goed tegen de winterse kou kunnen. Dit zijn vaak de planten die je in potten hebt geplaatst en aan je schutting hebt hangen. De planten die je niet kan verplaatsen kun je in bescherming nemen door gebruik te maken van speciale beschermfolie. Leg daarnaast wat droge bladeren rond de stam van de plant. Dit zorgt voor een goede bescherming voor de wortels van de plant.

Snoei er flink op los

Snoeien doet groeien, maar eerst de winter doorkomen. Niet elke plant of struik hoeft gesnoeid te worden. Vraag bijvoorbeeld bij de aanschaf van de plant of deze winterklaar gemaakt moet worden. Klimmers en struiken zoals: klimop, blauwe regen, druif en kiwi mag je flink op los snoeien. In het voorjaar kunnen deze planten hierdoor weer gaan groeien.

Let op je grasmat

Een prachtig mooi gazon is een echte oogvanger voor in de zomer. In de winter wil je deze zo goed mogelijk beschermen. Dan ligt hij er in de volgende zomer weer net zo mooi bij. Een aantal belangrijke tips voor het onderhouden van je grasmat:

  • Hark alle bladeren van het gras af, zo kan het gras tot diep in de winter nog zoveel mogelijk zonlicht vangen
  • Maai het gras vlak voor de winter tot ongeveer 3-4 cm boven de grondoppervlakte
  • Loop niet bij bevriezing of sneeuw over het gras

Let op je vijver

Een vijver leeft gedurende het hele jaar. Om een vijver goed winterklaar te maken komen er enkele noodzakelijke klusjes bij kijken. Deze bron van leven wil je natuurlijk zo goed mogelijk onderhouden. Met de volgende tips zal je vijver weer opbloeien in het voorjaar:

  • Haal dode planten tijdens de herfst al uit het water, zo kunnen vissen en consorten blijven leven en behouden ze genoeg ruimte om lucht te happen
  • Maak gebruik van een net zodat nieuwe bladeren niet in het water vallen
  • Installeer een luchtpompje in het water, op deze manier voorkom je bevriezing van het water

Ben je ook zo’n vogel fluisteraar?

Veel vogels houden van warmte en trekken voor de winter naar het zonnige zuiden. Dit geld niet voor alle vogels, er blijven namelijk ook genoeg achter. Ze verblijven onder andere in je achtertuin. Ben je ook zo’n dierenvriend en zoeken vogels bij jou schutting en voedsel? Je kunt deze kleine vrienden helpen door voedselnetjes op te hangen en onderdak te bieden. Bestel wat tuinplanken en bouw vogelhuisjes voor je winterse logés. Een vogelbadje is een echte luxe. In de zomer kun je deze voorzien van water. Zorg ervoor dat deze in de winter wel geleegd is. Het laatste wat je wil is dat een vogeltje zich met haar vleugels vast bevriest.

Jouw tuin is winterklaar

Het winterklaar maken van de tuin valt uiteindelijk mee qua werk. Het is echter wel noodzakelijk. Met deze tips zorg je dat je tuin de winter goed doorkomt en kunnen alle aanwezige flora en fauna weer opbloeien in het voorjaar.

Gerelateerde berichten

Over ons

Het ontwerp van meubels is niet alleen belangrijk voor de uitstraling van een huis, maar ook voor de kwaliteit van leven. Het juiste meubilair kan helpen om een gezonde en comfortabele leefomgeving te creëren en de sfeer in een ruimte positief beïnvloeden. Wij helpen je hiermee.

Contactgegevens

Via info @ mulmeubel.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2025 Alle rechten voorbehouden